Ultimate

Ultimate är en lagsport som kännetecknas av intensitet och närkamp. Varje lag består av 7 spelare (5 inomhus och beach) och ett fritt antal avbytare. Ultimate spelas utan specifika domare. Istället har alla på planen ett ansvar för att man spelar enligt reglerna på ett sportsligt sätt.

Under mitten av 90-talet hade Viksjöfors IF stora framgångar på damsidan, med bland annat ett antal SM-medaljer. Det var även många VIF- spelare som var en bidragande del i det landslag som vann VM-guld 1996, däribland Marie Björk och Vonkas . Det fanns även herrspelare som utmärkte sig och tog plats i landslaget, bl.a. Daniel Gradin som var med och vann VM-guld i Japan 1992 och även Mikael “Burre” Robertsson, som spelade i landslaget under senare delen av 90-talet.

Under slutet av 90-talet startades en ny juniorsatsning upp i regi av Burre och några fler som såg behovet av en ny grund för klubben. Satsningen var lyckad och resulterade i många segrar i Kung Bore och ett junior SM-guld. Under samma tid försämrades dock seniorverksamheten och det skulle ta många år innan Viksjöfors blev ett lag att räkna med på seniorsidan.

Juniorlaget som hade skördat så stora framgångar under slutet av 90-talet fick jobba hårt för att göra några riktigt bra reslutat som seniorer och det dröjde ända till 2006 innan den första turneringssegern kom. [Här skulle man kunna skriva om vår roliga men inte så sportsligt lyckade satsning mot Klubb-EM 2005. Det året vann Viksjöfors IF Vintertrofen för första gången, efter att ha besegrat Turku Terror i finalen. De efterföljande åren etablerade sig VIF i toppen av svensk ultimate men hade svårt att rå på Skogshyddan som den stora svenska klubben under denna perioden. Den enda övriga segern under 00-talet kom i Dive Hard 2008, då VIF skrällvann finalen mot just Skogshyddan efter en mycket väl genomförd match. Under 2007 och 2008 tog även 6 VIF-spelare plats i landslaget som vann EM-silver 2007 och tog sig till kvartsfinal i VM 2008.

Efter VM 2008 fanns ett stort sug hos många i VIF att göra en rejäl satsning med klubblaget. Man insåg dock att det inte fanns tillräckligt med spelare för att göra det på egen hand utan man valde att bjuda in ett gäng unga lovande spelare från Linköping till laget. Ett val som skulle visa sig mycket bra. Satsningen tog sin början under våren 2009 och i det årets europa-slutspel slutade VIF på sjätteplats efter att ha åkt ut på grund av en mycket snöplig uddamålsförlust i kvartsfinalen. Samma år förlorade man även SM-finalen med uddamålet mot Skogshyddan, men oturen med marginalerna emot skulle vända till 2010. Den stora målet med satsningen var klubblags-VM i Prag 2010.